Kombi Bakımı Nedir?

KOMBİ BAKIMI NEDEN BU KADAR ÖNEMLİDİR?

Kombi Bakım işlemini öncelikle basite indirgersek; evlerimizde ateşin olduğu ve çalıştığı her alanın temizliğine çok önem verilir. Evde kullanılan ocak fırın gibi. her kullanımdan sonra günde en az bir defa silinip temizliği yapılır. Alevin oluştuğu bölgelere su kaçmamasına özel itina gösterilir. Oysa yaz-kış çalışan elektronik parçalardan oluşan, diğer ürünlerden çok önemli bir farkı da Elektrik-Su-Doğalgaz-Hava dörtlüsünü aynı anda kullanan tek bir cihaz olmasıdır. Sizlere kombi bakımının neden bu kadar önemli olduğunu açıklamada yine de yetersiz kaldıysak o zaman bakım yapılmayan kombilerin size nasıl zarar verdiğini detaylı açıklamamız gerekecek. Lütfen yazımızın devamını okuyunuz.

Kombi de hava akışını sağlayan en önemli parça FAN’dır. Özellikle mutfak ve dışarıda bulunan kombi fanları daha çabuk yıpranır ve zorlanır. Mutfakta çalışan kombide yağ buharı, dışarıda çalışan kombide toz, eksoz gazı gibi etkenler fanın kanatlarına yapışarak hava akışını %50’ye varan oranda düşürür. Bunun sonucunda, tıpkı araçlarda tıkanan hava filtresi gibi yeterli oksijen olmadığından, yakıtı tam yakmadan dışarı atmak zorunda kalacaktır. Aynı anda hava akımı yavaşladığından kirli gazın dışarı atılması da gecikecektir.

Yanma odası kirliliği; yüksek ısılarda yanmanın gerçekleştiği bu alanda toz zerreleri pişerek suyun ısındığı alanlar üzerinde bir tabaka oluşmasına neden olur. Isı iletiminin engellenmesi suyun daha geç ısınmasına, daha çabuk soğumasına neden olacaktır. Bu kirlilik kombinin daha uzun süre çalışmasına neden olur. Dolayısıyla doğal gaz faturalarınız da belirgin bir artma meydana gelir.

Brülörler; yanma odasına gaz akışını veren ve alevin oluştuğu bölgedir. Bu alanda yine yanmadan dolayı toz zerrecikleri, brülör gaz çıkış ağzının dolmasına neden olmaktadır. Bu da yeterli alev boyu oluşmadığından, kombinin çok daha uzun süre çalışmasına ve çok fazla gaz tüketmesine neden olur.

İyonizer; yanma odasında alevin oluştuğunu ve ateşlemenin kesilmesi gerektiği bilgisini elektronik karta veren bu parça sürekli alev gördüğünden erimiş metal gibi kızarık vaziyette çalışır. Toz zerrecikleri bu parça üzerinde yine bir tabaka oluşturduğundan gaz yanma odasına girer ateşleme gerçekleşir ancak bilgi geç gittiğinden çakmak uzun süre çalıştığından zarar görür.

Sensörler; kombide bulunan sensörlerin temas ettiği alan arasına giren toz yağ gibi kirler sensörlerin görevini tam manasıyla yapmasını engeller. Örneğin; sıcak su ölçümlerinde 1-2 derecelik yanılma kombinin daha uzun süre çalışmasına, durduktan sonra da daha kısa sürede devreye girmesine neden olur. Bu da yine yüksek doğal gaz faturalarıyla açıklanabilir.

Bu ve bunun gibi onlarca parçadan oluşan kombi bakımı, olması muhtemel yüksek maliyetli parça değişiminin önüne geçtiği gibi, kombinizin ömrüne ömür katar. Daha verimli çalışır, sizlere konfor ve verimli bir çalışma sunar. Doğalgaz faturalarınızda %20 ye varan tasarruf etmenizi sağlar.

Kombi bakımlarınızı kışa girerken ve kış çıkışında yaptırmanız önemlidir. Kış boyu çalışan kombi mutlaka temizlenmelidir. Yazın kaloriferde bekleyen, sıcak su da çalışan kombiniz, sıcak ve yazın oluşan yüksek toz etkisiyle kirlenecek ve bakıma ihtiyaç duyacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sayfamızı beğendiniz mi? Bize destek olabilirsiniz.

Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram
WhatsApp chat